Spațiul dintre blocuri. Cum să nu apară clădiri. Cum să apară spații verzi

Publicat: 18/02/2020, 09:57

Fiecare dintre noi este afectat mai mult sau mai puțin de lipsa unei amenajări coerente a spațiilor libere dintre blocuri, care în prezent sunt ocupate de alei, parcări, locuri de joacă pentru copii, posturi trafo sau terenuri private îngrădite – amenajări rezultate, nu proiectate. Acele spații care de cele mai multe ori nu oferă o imagine vizuală prea plăcută, contribuind negativ la imaginea cartierului în ansamblu și la o calitate scăzută a vieții locuitorilor din respectivul cartier.

Acesta este însă, doar un aspect….cel mai adesea ne întâlnim cu tot felul de retrocedări, puneri în posesie, pe terenuri situate în aceste zone. Ne confruntăm astfel cu o problemă majoră, emiterea actelor administrative, respectând astfel dreptul de proprietate, garantat prin Constituţie, în detrimentul locuitorilor din zonă, sau asumarea de neemitere a autorizaţiilor de construire, acţiune care se finalizează prin dosare în instanţă împotriva primăriei, ba chiar a funcţionarilor publici, căci intimidarea în acest sens merge, dosare câştigate de către PROPRIETARI.

Deși este un subiect sensibil, problematica spațiilor libere dintre blocuri reprezintă un subiect cheie abordat prin documentația P.U.Z. Coordonator Sector 1 și în care Primăria Sectorului 1 își dorește să se implice activ. Am căutat modalităţi clare prin care putem proteja spaţiile aferente marilor ansambluri de locuinţe colectieve.

În acest moment, Sectorul 1 beneficiază de o suprafață de 150,38 hectare de spațiu constituit între blocuri, localizat cu precădere în cartierele Aviației, Mihalache, Grivița, Primăverii, etc., care include: spații verzi, parcări, platfome betonate amanajate sau nu ca parcări, circulații de incintă, locuri de joacă pentru copii, etc.
Din această suprafață de 150,38 de hectare, 1,27 de hectare sunt terenuri intabulate, libere de construcții, aflate în proprietate privată, cu posibilitate de a fi edificate în orice moment.

Aceste spații dintre blocuri sunt de cele mai multe ori amenajate necorespunzător și crează o imagine dezolantă cartierelor de locuit. În acest moment între blocuri există o serie de construcții degradate, precum puncte termice funcționale sau nu, ateliere auto, garaje, hale de depozitare, iar sporadic se regăsesc spații de joacă pentru copii, parcaje, alei, spații verzi.

Primăria sectorului 1, prin ADP a încercat amenajarea acestor amplasamente, însă, nu de puţine ori, terenurilor aflate în paragină, le apăreau brusc proprietarii, notificând administraţia publică locală, pentru iniţiativa de amenajare a acestor terenuri, PROPRIETATE PRIVATĂ…..

Această alăturare alcătuită din spații amenajate și neamenajate, dezvoltate spontan, ca răspuns la o nevoie imediată, întregesc caracterul dezolant amintit mai sus. Un alt efect este și ocuparea spațiului public cu parcări neamenajate, ca urmare a creșterii numărului de autovehicule.

Toate aceste elemente menționate mai sus, conturează o imagine urbană haotică a spațiului dintre blocuri, care respinge ideea de coeziune socială și duce la creșterea problemelor legate de calitatea aerului, tradusă printr-o calitate scăzută a vieții locuitorilor Sectorului 1, cu impact major asupra stării de sănătate a populației sectorului și totodată a orașului, dar şi, în egală măsură, de presiunea tot mai mare de construire a acestor imobile puse în posesie.

Soluția ? Primăria Sectorului 1 prin intermediului documentației P.U.Z. Coordonator Sector 1, propune ca soluție în ceea ce privește spațiile libere aflate între blocuri și amenjararea acestora în concordanță cu rolul de coeziune socială, preluarea în administrare a tuturor terenurilor private în vederea amenajării și întreținerii optime a acestora. Acest lucru se va realiza conform Legii 255/ 2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, și va avea ca scop transformarea spațiilor libere dintre blocuri în spații de recreere pentru cetățeni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
Doroftei își pune cenușă în cap. Ce mari greșeli a făcut ca părinte
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...